Kedilerde Mevsimsel Tüy Dökümü

06-04-2022 13:29
Kedilerde Mevsimsel Tüy Dökümü

Mevsim geçişleri özellikle de bahar ayları evcil dostlarımız için tüy dökme dönemleridir. Bu dönemde kediler yeni koşullara adapte olmak ve vücut sıcaklıklarını dengelemek için tüy dökmeye başlar. Genellikle 2-3 hafta süren bu dönem, ilkbaharın kendisini hissettirmesi ile birlikte ortaya çıkar. Tüy dökme dönemleri 3 aya kadar uzaya bilmektedir.


Kediler Mevsim Geçişlerinde Neden Tüy Dökerler?

İlkbaharda dökülen tüylerin kalın, uzun ve sık tüylerin olması yaza yapılan hazırlık gibi düşünülebilir çünkü bu dönemde dökülen tüylerin yerine daha ince ve seyrek tüyler çıkar böylece sıcak havaların etkisini sık sık göstereceği yaz mevsimi için kendilerini hazırlamış olurlar. Aynı bu mantıkla bakacak olursak, yazın bitimi ve sonbaharın kendini göstermesi ile kışın sert ve soğuk havalarına karşılık kendilerini hazırlamaları gerekir. Bu da elbette ince ve seyrek tüylerini dökmeleri ve daha sonrasında kalın, uzun ve sık tüylerin çıkmasıyla gerçekleşir. 


Kedinizin Tüy Döktüğünü Nasıl Anlayabilirsiniz?

 Kediniz için tüy dökme mevsiminin gelip çattığını anlamanız aslında çok zor değil. Ortaya çıkan bazı belirtiler bu konuda size kolayca yardımcı olabilir. Öncelikle diğer zamanlara oranla bu dönemde çok fazla tüy dökmeye başladıklarına şahit olabilirsiniz. Tam bu zamanlarda işin içinde bir şeyler olduğunu özellikle de bahar aylarının etkisinin olduğunu düşünmeye başlayabilirsiniz. Etrafınız sürekli uçuşan ve kıyafetlerinize yapışan tüylerle dolabilir.


Kedinizin Tüy Dökme Sebebi Yalnızca Mevsimsel Olmayabilir


Tüy dökme mevsiminde tüm bunlar normal olarak karşılanır fakat tüy dökmede sürenin giderek uzaması akıllarda bazı soru işaretlerine yol açabilir. Kedilerin yalnızca mevsimsel geçişlerde olmamakla birlikte tüy dökmelerine sebep olan başka durumlar da vardır. Örneğin stres, hastalık gibi durumlar da kedilerin tüy dökmelerine sebep olabilir. Bu konuda kedinizi gözlemleyerek gerekli durumlarda uzman veteriner hekime göstermeyi kesinlikle ertelemeyin. 


Tüy Dökme ile Beraberinden Gelen Sorular

Tüy dökme mevsiminin başlıca sorularından biri kedilerin yıkanma konusudur. Tüy dökme dönemlerinde kedilerin yıkanması zararlı olmamakla birlikte hatta onlara bu süreci atlatmaları açısından yardımcı olabilir. 


Kedilerde Tüy Dökme Dönemlerinde Düzenli Bakım Şart

Tüy dökme zamanları kedinizin ekstra bakıma ihtiyacı olduğu zamanlardır. Dökülen tüylerin toplanması ve kedinizin rahat etmesi için düzenli olarak tüylerinin taranması gerekir. 

Kedilerin tüy dökme dönemlerinde kendi çabalarıyla dökülmeyen tüyler için düzenli olarak taramanın önemine yeniden değinecek olursak bakımı için satın alacağınız tarağın yumuşak ve ergonomik olduğundan emin olun. Ayrıca seçtiğiniz tarağın kolayca tüy toplaması ve kolay temizlenebilir olmasına da dikkat edin.  Tüy dökme dönemleri için kedinize güvenle satın alabileceğiniz kedi tarakları için www.simamapet.com web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.